Gastronomia – poprawnie wystawiona faktura

Dodał

gastro3Nie każda usługa świadczona w gastronomii może zostać objęta preferencyjną ośmioprocentową stawką VAT. Trzeba mieć to na uwadze przy fakturowaniu, zwłaszcza usług o charakterze kompleksowym.

Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę VAT, oraz warunków stosowania stawek obniżonych wymienia w paragrafie 3, ust. 1, pkt 1 towary, których sprzedaż nieobjęta jest 8-procentowym VATem. Zgodnie z tym zapisem, stawką 23-procentową opodatkowane są:

-napoje alkoholowe (powyżej 1,2 % zawartości alkoholu)
-napoje zawierające w swym składzie jakąkolwiek część naparu z herbaty, lub kawy

-gazowane napoje bezalkoholowe i woda mineralna

-inne nieprzetworzone towary obłożone stawką VAT w wysokości 23 procent.

Jeżeli przedsiębiorca świadczy jakąś złożoną usługę w rodzaju uroczystości weselnej, lub komunijnej, na której serwowane są usługi gastronomiczne objęte różnymi stawkami podatku, powinien wystawić fakturę w taki sposób, aby widoczne były rozdzielone usługi opodatkowane stawkami 8 i 23%.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę VAT, oraz warunków stosowania stawek obniżonych [Dz. U. 2013, poz. 1719 wraz z poz. 7 załącznika].

Orzecznictwo: interpretacja indywidualna dyrektora katowickiej Izby Skarbowej nr IBPP2/4512-375/15/BW z dnia 31 lipca 2015r. oraz interpretacja indywidualna dyrektora katowickiej Izby Skarbowej nr IBPP2/443-643/15/WN z dnia 30 września 2015.

Źródło: Gazeta Podatkowa, nr 100 (1245)/2015.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Udowodnij, że jesteś człowiekiem *